فاضلاب شیردوشی
( فاضلاب شیردوشی ) برای طراحی یک سیستم تصفیه فاضلاب کارآمد، ابتدا بایستی محل مصرف آب و تولید فاضلاب در هر بخش بررسی گردیده و سپس با توجه به کمیت و کیفیت فاضلاب تولیدی و درجه تصفیه مورد نیاز، طرح نهایی تصفیه خانه تهیه شود.
در دامداری های صنعتی با توجه به محل مصرف آب، فاضلاب هایی با کیفیت و کمیت متفاوت تولید میشود. با توجه به نحوه ی جمع آوری کود دام، عمده ترین موارد مصرف آب در بخش های مختلف شامل بخش های ذیل میباشد:
- آب خوری دام
- شستشوی شیردوشی
- شستشوی محل زایش
- مرطوب کردن فضا
- ادرار دام و مازاد آبشخور
یکی از مهمترین قسمتهای تولید پساب در دامداریها قسمت شیردوشی میباشد . رعایت بهداشت در سالن شیردوشی بسیار امر ضروری میباشد.
دیوارها و کف سالن شیردوشی باید مرتبا شستشو و ضدعفونی شود. سالن شیردوشی باید دارای نور کافی، تهویه مناسب و سیستم های محافظت از ورود حشرات و دارای آب سرد و گرم برای شستشو باشد.
آب محل شستشوی پستان و سیستم CIP شیردوشی باید عاری از میکروب، باکتری و ویروس باشد.
به منظور جلوگیری از عفونت پستان دام باید با قطع مکش دستگاه از جریان معکوس شیر داخل خوشه به شیردوش ممانعت کرد.
شستشوی دستگاه شیردوشی (ترکیبی از تمیز کردن و ضد عفونی کردن آن)، پس از هر بار شیردوشی ضروری است. با شستن صحیح دستگاه شیردوش، خطر انتقال ورم پستان از دام مبتلا به دام سالم (از طریق لاینر و تجهیزات شیردوشی آلوده) کاهش می یابد.
تقسیم بندی پساب در دامداری ها
- پساب نیمه سنگین که شامل پساب حاصل از شیردوشی ، شستشوی مخازن ، آبشخورها و زایشگاه ها میباشد .
- پساب سنگین که شامل پساب ناشی از سپراتور ، فری استال میباشد .
- پساب بهداشتی و انسانی که ناشی از تولید پساب در ساختمانهای اداری میباشد .
نکته ای که در اینجا قابل تامل میباشد این است که پساب تولیدی ناشی از شستشوی سالن های انتظار شیردوشی به دلیل وجود حجم بالای پسماندها به عنوان فاضلاب شناخته نمی شود و برای جلوگیری از ایجاد مشکل در مراحل تصفیه باید از پساب های نیمه سنگین جدا گردد.
چند نکته اصلی و اساسی که در طراحی تصفیه خانه های پساب حاصل از شیردوشی باید در نظر گرفت در زیر بیان شده است.
اول اینکه در فرایند تصفیه باید بطور همزمان COD ونیتروژن مازاد از بین برود .دومین نکته این است که شستشوی شیردوشی با مواد شیبمیایی همراه است که قابلیت خورنده بودن دارند در نتیجه بهتر است مخازن تصفیه خانه های شیردوشی از جنس کامپوزیت و بتنی باشد . سومین مورد این است که از تجهیزات کم صدا در تصفیه خانه شیردئوشی استفاده کنیم چرا که سر و صدای زیاد باعث وحشت دام میگردد و نکته آخر این است که خروجی فاضلاب از تصفیه خانه بایسد به گونه ای باشد که قابلیت استفاده در قسمت های دیگر دامداری را دارا باشد