آشنايي با فرآيند USBF در تصفيه فاضلاب
فاضلاب ها آب های آلوده ای هستند که از تجمع باکتریها، سموم، میکروب ها، مواد پلاستیکی و مواد شیمیایی تجمع یافته اند. به طور مسلم وجود سموم و باکتریها و مواد شیمیایی برای سلامتی انسان ها و حیوانات خطر بزرگی محسوب می شود. اگر فاضلاب در محیط زیست بازیابی نشود وارد محیط زیست می شود و خطرات جدی را برای انسان و حیوانات به همراه خواهد داشت.
با روی آوردن زندگی شهرنشینی و تجمع زیاد مردم در مناطق شهری و همچنین با پیدایش کارخانجات، فاضلاب شهری تجمع می یابد و راهی محیط زیست می شود. اما با تدابیری که مسئولان در مناطق شهرنشینی اندیشده اند بااستفاده از دستگاه های مخصوص در سر راه فاضلاب توانسته اند آن را بازیابی کنند. برای تصفیه فاضلاب در تصفیه خانه از روشهای مختلفی استفاده می شود که فرایند تصفیه فاضلاب به روش USBF یکی از همین روش تصفیه فاضلاب می باشد. آبی که از تصفیه فاضلاب بازیابی می شود مصرف خوراکی ندارد بلکه از آن در مزارع کشت و آبیاری فضای سبز استفاده می شود. در این مقاله با ما همراه شوید تا بیشتر با این فرآیند و نحوه اجرای آن آشنا شوید.
فرایند تصفیه فاضلاب به روش USBF
یک فرآیند جدید تصفیه بیولوژیکی فاضلاب خانگی که این روزها در اصلاح لجن فعال نام گرفته است. این فرآیند هوازی است و با استفاده از بستر لجن در جداکننده مخزن به صورت ته نشینی عمل می کند. در این فرایند تصفیه میزان زیادی از جمله مواد آلی ، فسفر و نیتروژن در پساب های فاضلاب شهری و صنعتی حذف خواهد شد. در تصفیه فاضلاب به روش USBF از ترکیب لجن فعال و روش های بی هوازی در کنار هم استفاده می شود بدین شکل که لجن های فعال و غیر هوازی باید در پایین ترین نقطه دستگاه تصفیه قرار داده شوند. با وجود جریان هوا به پساب های تصفیه فشار وارد می شود و راهی دستگاه مخروطی شکل زلال ساز خواهد شد. حرکت پساب های فاضلاب در مسیر مخروطی زلال ساز به گونه ای است که با هر بار بالا و پایین شدن در بستر لجن بخش زیادی از آلاینده ها و مواد آلی خود را از دست می دهند. در پایان پس از خارج شدن آلاینده ها و مواد آلی شاهد آب زلالی خواهیم بود که همین آب بخش زیادی از آن درمزارع و فضای سبز را با هدف آبیاری تامین می کند.
مزایای فرایند تصفیه فاضلاب به روش USBF
طبق تحقیقات انجام شده در رابطه با فرآیند تصفیه فاضلاب می توان به این نتیجه رسید که فرآیند تصفیه فاضلاب به روش USBF نسبت به سایر روش ها موثرتربوده و اغلب استفاده از این روش در تصفیه خانه رایج تر است. طراحی مدولار و قابل انعطاف، تصفیه فاضلاب در شرایط بدون بو، راه اندازی آسان و عدم نیاز به هزینه اضافی برای خرید زمین در صورت اشغال محیط توسط فاضلاب، تولید لجن کمتر و همچنین کاهش هزینه های تخلیه آن در محیط زیست، هزینه نگهداری و راهبردی کم، قابلیت اجرا در تصفیه خانه های با مساحت زیاد یا کم و عدم نیاز به مواد غذایی جانبی زیاد برای عملکرد روند بازیابی از مهمترین مزایای فرآیند تصفیه فاضلاب به روش USBF به حساب می آید. علاوه بر موارد گفته شده می توان به حذف مواد آلی از پساب های فاضلاب اشاره کرد تا در آخر آب بهتری برای مزارع و آبیاری فضای سبز به دست بیاید.
نحوه تصفیه فاضلاب در فرایند USBF
تصفیه فاضلاب در فرایند USBF یکی از بهترین روش های تصفیه پساب های فاضلاب محسوب می شود. برای درک بیشتر در مورد چگونگی این فرایند در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت. دراولین مرحله پساب های فاضلاب که حاوی مواد آلی ، نیتروژن ، فسفر و … هستند باید از قسمت پایین مخزن وارد بخش هوازی در تصفیه خانه شوند. در ادامه به دلیل وجود لایه های لجن فعال در بخش هوازی، پساب های فاضلاب در زمان برخورد با لایه های لجن با لایه ها ترکیب مخلوط می شود در همین مرحله شرایط برای نیتریفیکاسیون و دینیتریفیکاسیون کاملا فراهم می شود تا مواد آلی، فسفر و نیتروژن موجود در پاب های فاضلاب تجزیه و از پساب های فاضلاب به طور کامل حذف شوند. در مرحله بعدی با وارد شدن لجن ها به همراه پساب های فاضلاب وارد ساختاری مخروطی شکل به نام زلال ساز می شود.
پساب ها در مسیر عبور از زلال ساز از بستر لجن نیز عبور می کند و در همین زمان بخش زیادی از مواد آلی خود را از دست خواهند داد. در مرحله پایانی آب زلالی از مخزن زلال ساز خارج خواهد شد و لجن و پساب ها در مخزن ته نشین خواهند شد. آب زلالی که از زلال ساز خارج می شود برای کشت در مزارع و همچنین آبیاری فضای سبز بسیار مناسب است. استفاده از فرایندهای تصفیه فاضلاب به خصوص فرایند تصفیه USBF تاثیر بسزایی در میزان کاهش هزینه سرانه بازیابی فاضلاب شهری و صنعتی دارد.
به جای اینکه فاضلاب در برخی از مناطق شهری تجمع یابد و سلامت انسان ها و حیوانات را به خطر بندازد بهتر است با مدیریت و برنامه ریزی و به کار گیری راه های موثر بخش وسیعی از فاضلاب را جهت کشت در مزارع و آبیاری فضای سبز استفاده کرد.
چه ترکیب هایی در فرایند تصفیه فاضلاب به روش USBF از فاضلاب حذف خواهد شد؟
در فرایند تصفیه فاضلاب به روش USBF مواد آلی و آلاینده های زیادی در پساب ها حذف خواهد شد. نیتروژن، فسفر، الکل و میکروب ها از جمله مواد آلی هستند که طی روند تصفیه فاضلاب به روش USBF به طور کامل از پساب های فاضلاب حذف خواهند شد. آب زلالی که بعد از حذف این مواد حاصل می شود برای آبیاری فضای سبز و کشت در مزارع مناسب است.
سخن پایانی
فاضلاب از تجمع مواد شیمیایی، مواد سمی حاصل از فعالیت های کارخانه ها و همچنین فعالیت های روزانه افراد در مناطق شهری ایجاد می شود. در صورت تجمع و جریان یافتن فاضلاب در محیط زیست سلامت و بهداشت افراد جامعه به خطر خواهد افتاد از طرفی زندگی حیوانات نیز به خطر خواهد افتاد. با پیشرفت دانش بشری در حوزه سلامت و بهداشت امروزه دستگاه های مخصوصی در سر راه فاضلاب در تصفیه خانه قرار می گیرد که فاضلاب را بازیابی می کند. فرایند تصفیه فاضلاب به روش USBF نیز یکی از همین فرآیندهای تصفیه فاضلاب است که در تصفیه فاضلاب به روش USBF از ترکیب لجن فعال و روش های بی هوازی در کنار هم استفاده می شود.